Tekstweergave van HK_1946_12_09_0005

Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
MAANDAG 9 DECEMBER 1948 Nieuw Noordhollondsch Dagblad Forward's tweede zege een feit Toen we Zondagmorgen ver¬ namen dat Morsch de plaats van Brandt in zou nemen, voelden we aan dat de kans op een ForwarcE-zege grooter was dan ooit. Hiermede willen we niet zeg¬ gen dat we Morsch beter vin¬ den dan zijn opvolger, integen¬ deel, maar we voelden heel best aan, dat spil Groot zich, met den invaller doelman achter zich, wel drie maal zou bedenken voor hij zich uit het doelgebied zou wagen. Dit in tegenstelling met een van onze collega's, ctie na. een van de laatste wedstrij¬ den schreef; „We zouden Groot graag meer aanvallend zien." Daarmede zouden ze het geheele Forward-spel in het honderd helpen. Immers, Forward heeft zich het stopperspil systeem eigen gemaakt, wat met zich brengt dat de beide backs de vleugels houden. Laat men dit systeem varen dan begint de veranderde speelwijze reeds met de beide kanthalfs, die dan de taak van de backs moeten overnemen. De beide backs opereeren dan meer voor het doel. Met boven¬ staand willen we alleen maar naar voren brengen dat men een eenmaal aangenomen sys¬ teem niet in een handomdraai¬ en kan veranderen. Inmiddels heeft Groot zich meer d'an anders, behalve in den wedstrijd tegen Rapiditas, stipt aan zijn opdracht gehouden. Gevolg een overwinning, ja een verdiende overwinning, want had Forward voor. rust eens een paar maal een flink schot ge¬ waagd' dan had een voorsprong met rust o.i'. zeer wel mogelijk- geweest. De drie doelpunten van dezen middag waren er naar. De eerste was" een cadeautje van een der Purmersteyn.backs die den bal in plaats van voor de lijn weg te halen, keihard inschoot. De beide andere waren o.i. presentjes van den scheidsrech¬ ter. Beide waren het penalty's, toegekend wegens het belem¬ meren van het spel van een tegenstander. z Op de keper beschouwd was de scheidsrechter in zijn recht, want wanneer men niet in het bezit van den bal is mag men de bewegingen van een tegen¬ stander niet belemmeren. De vraag is echter of hier sprake van was. Groot had toch moei¬ lijk kunnen vragen: „Mijnheer de midvoor welken kant wilt u op, dan ga ik even opzij". Enfin, beide partijen hebben van het inzicht van den scheids¬ rechter geprofiteerd, dus zand erover. Over den wedstrijd, die door een zeer talrijk opge¬ komen publiek, waaronder ve¬ len uit Purmerend, werd bijge¬ woond, kunnen wij maar weinig bewondering hebben. Er werd vrij slecht gespeeld, het plaatsen naar de vleugels ging niet resoluut en toen na rust Verkroost gewond raakte en vooral De Greef met Van der Pol van plaats verwisselden, scheen, althans in den aanval, alle verband zoek. Purmersteij-n kwam hier niet bovenuit. Voor rust had Forward het beste van het spel. Spoedig heeft ze haar eerste hoekschop te pak¬ ken, die Verkroost echter achter plaatst. Wel zit Forward geducht voor het Purmersteijn.doel, doch ge¬ vaarlijk zijn de zwart.witte aan¬ vallers niet. Eenmaal scheert een schot van Van der Pol de lat. Dan. laat men zich verlei¬ den door te sterk op te dringen en de bal als het ware in het doel te duwen, doch de kluwen spelers is te groot om succes te hebben. De bewegingsvrijheid is te klein. Toch zou uit een van deze atlaques nog een doelpunt komen. Het was toen Schouten inkopte en een Purmersteyn. back de rest deed (1—0). Forward hield het beste van het spel. Freeze had er weer goed het oog in, al liet hij zijn vleugel wel eens los en invaller v. d. Graaht deed zijn uiterste best om Nieuwboer te doen ver¬ beten. Hij deed het niet slecht. Vlak voor rust bracht een van de gememoreerde penalty's de partijen weer op gelijken voet, waarmede de Forward.aanhang zich maar moeilijk mee kon vereenigen. Na de thee eerst een Purmer- steyn.aanval, dan echter neemt Forward het initiatief over. Nu zagen we een keurigen Forward-aanval doch even voor heel Forward de bal in de dou¬ wen zag verdwijnen klonk het fluitje van den scheidsrechter en werd onder hevig protest 'buitenspelbal gegeven. Ver¬ kroost had zich bij dezen aan¬ val geblesseerd, zoodat voor hem gepauzeerd moest worden. Dan, gaat de strijd weer ver¬ der en wanneer een aanval van Forward dreigt dood te loopen klinkt weer het fluitje van den scheidsrechter en de tweede pe¬ nalty kan worden genomen, nu voor Forward. Freesen voltrekt het vonnis (2—1). Nu zit Purmersteyn er ge¬ weldig op en dringt Forward steeds weer terug. De verwisse¬ ling in den linkervleugel brengt voor Forward geen verbetering Good old Morsch moet er een paar maal aan te pas komen, doch het gaat hem nog goed af. Enkele Forward-aanvallen ^ijn nog uiterst gevaarlijk nu ze meer open veld voor zich krij. gen, doOh de aanvallen worden zeer slecht afgewerkt.. Eenmaal krijgt Forward nog een vrijen sahop even buiten het straf¬ schopgebied. De knal van Hart ketste tegen de paal. De druk op het Forwarddoel komt terug en wordt grooter; enkele malen redt men door uittrappen. Inmiddels schijnt Purmer¬ steyn ook geen schutters te be¬ zitten, want een goed schot blijft ook hier uit en daarmede doel¬ punten. Dan klinkt het eindsignaal en heeft Forward haar tweede zege binnen. A. F. C.-S. V. W. 3-1 Door een goede 3—1 over¬ winning op SVW heeft AFC haar mooie kans behouden en verstevigd. Toch moet erkend, dat de /AFC.ers heel wat moeite met SVW hebben-'gehad. SVW, zoo¬ als 'i hier speelde, heeft heusch geen slechten indruk achterge¬ laten. Er schuilen in dit elftal enkele goede krachten en de achterhoede als geheel mag er zijn. In de voorhoede vielen vooral op de beide binnenspe- lers. Het door AFC vertoonde spel vief ons niet bepaald mee, maar 't schijnt nu eenmaal zoo te zijn dat AFC haar besten vorm be¬ waart voor uitwedstrijden. Dat is ook wat waard en kan te pas komen in den wedstrijd tegen ZAP. Doelman Kwant was heel goed, rustig en vast. De beide achterspelers wisselden goede naast zwakke momenten af. Zoo misten zij eenige malen leelijk door royaal over den bal heen te trappen, 't Kwam nu goed af maar het had ook anders kun¬ nen zijn. De middenlinie werkte hard en was niet slecht, maar 't plaat¬ sen laat nog wel wat te wen- schen over. In de voorhoede vlotte het niet altijd even goed. De linksbuiten zette den bal meestal te scherp voor, waar¬ door de doelman steeds kon in¬ grijpen. De middenvoor had 't niet gemakkelijk tegen de fel van zich afbijtende SVW-ver- dediging, maar hij liet toch een paar mooie kansjes ongebruikt. Het beste deel was ongetwijfeld de rechtervleugel en vooral de rechtsbuiten. Deze speler zette goed voor en beschikt over een fertm schot. Hij zorgde voor Sporters-Limmen 3-2 Sporters heeft het gisteren klaar weten te spelen om het ongeslagen record van Limmen te breken en dat nog wel zon¬ der Schagen en Schuurman. De zwaar bevochten overwin¬ ning komt hen ten volle toe. Dit ook nog naar aanleiding dat Limmen geen enKel doeipunt heeft we,en te maken uit een mooien aanval. De voorhoede van Limmen is in het geheel niet gevaarlijk geweest en als Sp. wat minder pech had ge¬ had, de overwinning was aan | »og grooter geweest. Vanaf het begin wegen beide partijen goed tegen eikaar op en om beurten zijn dan ook de doelen in gevaar. Het is de thuisclub die door Okx de lei¬ ding neemt en deze tot kort voor rust weet te behouden. Even voor de rust, als Limmen sterk in den aanval is, worden In het hoofdpostkantoor te: de partijen weer. op gelijken Utrecht heeft een zeer hevige voet gebracht door een sof doel. explosie plaats gevonden, " waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Rechercheurs stel¬ len op de plaats van de ont¬ ploffing een onderzoek in. twee van de drie doelpunten en zij waren van goed gehalte. Over den wedstrijd nog het volgende: Er werd door beide partijen dadelijk enthousiast aangepakt, maar de verdedigingen bleven [steeds meester van het terrein 'Dat duurde zoo totdat er een half uur gespeeld was. Toen moest de SVW-doelman bij een doelworsteling zwichten voor een schot van dichtbij 1—0. Nog voor de rust bracht de rechtsbuiten met een mooi .scherp schot vanaf den vleugel den stand op 2—0, waarmede de rust kwam. Na de hervatting was AFC het eerst in den aanval, maar succes bleef uit. Langzamerhand nam SVW het initiatief over en de AFC-verdediging moest zich geducht inspannen. Toch mocht SVW succes boeken toen de AFC-verdediging heel zwakjes speelde en de StLW-middenvoor een mooie kans Kreeg en deze ook benutte 2—1. De spanning keerde terug en SVW bleef nog even in den aanval, maar ver¬ der dan een buitenspel doel¬ punt brachten zij het niet. AFC herstelde zich en 't was weer de rechtsbuiten die met 'n prachtig schot vanaf den vleu¬ gel er 3—1 van maakte. Hier¬ mede was 't pleit vrijwel be¬ slecht. In de allerlaatste seconde profiteerde de A-middenvoor van een fout van den SVW- doelman, maar de scheidsrech¬ ter, die goed leidde, had juist afgefloten. punt, wat d'oor middel van een Sp.-spe:er wordt gemaakt. Na rust paki Limmen de za¬ ken goed aan en al direct heb¬ ben zij succes als hun linkshalf van uit een vrije schop via de vingertoppen van Veid weten te scoren. Dit doelpunt had ze¬ ker gekeerd kunnen worden in¬ dien de keeper niet zoo ver voor zijn doel had gestaan. Nu ging _ de bal net over hem heen. 1—2. ,ze diverse aanvallen op het nu goed doorloopt, neemt hij de bal in zijn ren mee en Sp. maakt gelijk 2—2. Limmen pro. beert nu het spel te forceeren en de wedstrijd krijgt dan ook een stevig karakter. In deze periode raakt de middenvoor van Limmen zoodanig gebles¬ seerd dat hij van het veld ge¬ dragen moet worden. Vermoe¬ delijk wegens beenbreuk. Sporters speelt nu weer heel aardig. Limmen raakt uitgeput. Het zware veld gaat hen nu parten spelen en van deze ge¬ legenheid maakt de linksbuiten van Sporters gebruik om met een mooi schot weer de leiding te nemen. 3—2. Het verdere verloop van den wedstrijd wordt steeds ruwer en het publiek van Limmen roert zich ook en op lang geen mooie manier. Sporters, dat zelf rustig verder speelt, weet zijn veld- overwicht niet meer in doel¬ punten uit te drukken. Met Limmen in den aanval komt het einde met de overwinning voor de club die er het meeste aan¬ spraak op kon maken. GRASHOPPERS— NIEUWE NIEDORP 1—4 In een door Nieu/we Niedorp goed gespeelden wedstrijd wis¬ ten de bezoekers beide punten mee te nemen. Vanaf den aftrap ondernamen Limmen ontplooit nu al zijn kracht ep ruik? de overwinning. De Sp.-veraediging wordt aar¬ dig uit elkaar gerukt en bij een mooien aanval lokt de midden¬ voor Velt uit zijn hok en in- ,plaats van zelf te doelpunten gaf tfiij de kans aan zijn rechtsbm. nien, die nu buitenspel kwam te staan en onder groot protest van den Limmen-aanhang werd dit doelpunt terecht niet toege¬ kend. Sporters weet zich nu van den druk te ontdoen en dwingt Limmen op eigen helft terug. Het geluk zit hun lang niet mee want paal en deklat staan Lim¬ men rustig ter zijde. Als weer zoo'n bal van de deklat terugspringt en De Boer Grasshoppersdoel. Dat deze niet ongevaarlijk waren bewijst wel, dat zij binnen het kwartier een veilige 3—0 voorsprong, wisten te bereiken. Grasshoppers kon er maar niet inkomen, mede ook door het gemis van midvoor en rechtshalf. Toch wisten ze nog 'vóór de rust den achterstand door Groot te verkleinen. Ook na de rust rammelde het bij Grasshoppers over alle li¬ nies. Nieuwe Niedorp wist hier¬ van nog éénmaal te profiteeren (1—I), waarmede tevens het einde kwam van dezen d'oor G. zeer slecht gespeelden wed¬ strijd, die door den vervangen- den scheidsrechter goei geleid werd. De eerste zege van Schagen In een wedstrijd welke in zeer hoog tempo werd -gespeeld be¬ haalde Schagen de eerste over¬ winning in deze competitie. HRC zette direct geweldig op, doch de Sehagerverded'iging lied zich niet intimideer-en en zond alle aan¬ vallen retour. Na eenige malen door het oog van de naald- te zijn gekropen kwam Schagen los en met vlot open spel werden diver¬ se aanvallen ondernomen, welke echter door den HRC-keeper, die in topvorm was, werden verijdeld. Een soloren van Schoorl onderging hetzelfde lot. Met een dubbel- blanke stand ging de rust in. Na het keeren wede,om heftige aanvallen op het Schager doel maar ook keeper Slikker toonde wat hij waard was. De laatste tien minuten brachten eindelijk de be¬ slissing. Bij een Schager door¬ braak kreeg Joop Mos den bal uit het midden toegespeeld en met een onnoudbaar schot rakelings onder den lat door gaf hij zijn club de leiding. Na eenig over en weer spelen was het dezelfde speler 'die het leder in de linkerhoek depo¬ neerde onder de duikende keeper door, 2—0. Volgde nog eenige hef. tige aanvallen over en weer welke echter niet productief waren. Radio¬ programma DINSDAG 10 DEC. HILVERSUM I (301 M) AVRO: 7 00 en 8.00 Het Nieuws; 8.15 Lichte dis. eoklanken; 9 45 Arbeids, vitaminen; 12 00 Lyratrio 13.00 Nieuws; 13.15 Les Gars de Paris; 14.00 Knipcursus; 16.40 De schoolbel; 17.00 Muziek voor de jeugd; 18.00 Nieuws; 18.30 Ned. Strijdkr.; 20.15 Bonte trein; 21.30 Concertge¬ bouworkest; 22.30 Gram. plaat voor den luiste¬ raar; 23.00 Nieuws. HILVERSUM II (415 M) KRO: 7.00 en 8.00 Nieuws 8.15 Pluk den dag; 9.50 Lichbaken; 11.00 Muziek, kalender: 11.45 Basilika. koor; 12 30 Orkest zon¬ der naam: 13.00 Nieuws; 13.15 Stafmuziek v. d. A'damsche Politie; 14.30 Luisterspel; 15.00 Grieg. progT.; 16.00 Zonnebloem 16.30 Vuurduivel; 18 30 Vibrafoonsextet; 1900 Nieuws; 19.30 "De Brug" 21.00 Operetteconcert; 22.00 Nieuws; 23.00 Klaas van Beeck. AVONTUREN VAN DUIMELOT sA 3. Vrolijk fluitend, met de handen in zijn zak, wandelt Duimelot nu door het bos. Wat is het hier rustig en stil. Alleen een enkele vogel kijkt verschrikt uit het nest of wil deze zeggen: wat kom je hier doen in ons bos Maar Duimelot komt hier niets doen, mag alleen even door het bos wandelen, om vlug de schoenen naar baas Timmer te brengen. Maar van al dat flui¬ ten krijg je zo'n dorst. Zullen de bramen nog niet rijp zijn. Dat zal toch even een uitkomst zijn, voorul als je zo'n dorst hebt en je vooraf weet, dat er geen water In de buurt is. Eens even verder kijken, hoe of het met de braambessen staat. Ze zijn al rijp, kijk eens, wat dikke zwarte bessen. 4. De schoenen worden even aan de kant gezet, die lopen niet weg. En nu vlug aan het plukken. Heerlijk is dat. Duime¬ lot smult ervan en wat een hoop groeien hier. Telkens vindt Duimelot hier nieuwe bessen. Zijn dorst is hij al lang vergeten m&ar de schoenen ook. Die staan er toch, daar bij die boom. Maar wie kijkt daar vanachter de boom vandaan? Een wild varken. Die denkt, wat zijn dat voor rare dingen in het bos. Die heb ik nog nooit eerder gezien. En het vogeltje in de boom kijkt ook nieuwsgierig naar beneden. En Duimelot.... die loopt van de ene struik naar de andere om bessen te plukken, en dwaalt zo een heel eind van de schoe¬ nen af.